När Kent Börjesson började som gatuingenjör i Oxelösunds kommun för drygt 1,5 år sedan saknade kommunen ett tekniskt stöd för skapande och hantering av trafikföreskrifter. Då Kent i sin tidigare roll som GIS-ingenjör arbetat i GEOSECMA Karta föll valet snabbt på GEOSECMA Trafik.
- Det var ett ganska självklart val då vi kunde återanvända kartor och den kompetens som redan finns i GEOSECMA i övrigt i kommunen.
Vid tiden då Kent startade sin nya tjänst fanns en lång lista framtagen med hjälp av Nationella trafiksäkerhetsförbundet (NTF), över fel i kommunens befintliga lokala trafikföreskrifter (LTF). Han förstod att det skulle bli ett tufft jobb att göra manuellt och lyfte att det fanns ett behov av tekniskt stöd.
- Det är enklare att arbeta i ett system där fraser och allt finns förberett istället för att arbeta i wordmallar. Det är dessutom en fördel att ha ett system där man enkelt kan koppla allt till kartan, förklarar han.
När jag frågar Kent om han upplever att han sparar mycket tid i hanteringen av trafikföreskrifter via GEOSECMA Trafik trycker han snarare på en annan effekt.
- Det är inte så mycket tiden som jag ser som en vinst utan den färdiga föreskriften. Med det stöd jag får i GEOSECMA Trafik kan jag vara säker på att det blir rätt paragrafer och fraser och att allt kopplas till kartan på ett smidigt sätt. Slutresultatet blir helt enkelt lite proffsigare.
GEOSECMA Trafik innehåller olika verktyg som underlättar vid hanteringen av trafikföreskrifter och det verktyg som Kent har haft mest nytta av hittills är hjälplinjeverktyget.
- Det är ett bra verktyg där man exempelvis på ett enkelt sätt kan mäta ut hur en föreskrift ska gälla 10 meter från en korsning. I vanliga fall kan det vara lite knöligt att få till vinklar och avstånd i kartan.
Under 2022 hanterade Kent ett 20-tal trafikföreskrifter och detta år räknar han med att hantera mer än dubbelt så många. I snitt så arbetar han i modulen cirka en gång i månaden och känner sig ibland lite ringrostig som sällananvändare.
- Det är ett bra program och som GEOSECMA-användare sedan tidigare känner jag igen mig i miljön. Men jag upplever att det behövs mer stöd för oss sällananvändare. Ofta lägger jag tid på att leta svar, både i modulen och på Google. En exempelbank hade varit bra att ha – en LTF for Dummies, föreslår han med ett skratt.
Vi pratar en stund kring de utmaningar Kent upplever som sällananvändare och jag frågar vad han skulle ge för tips till andra sällananvändare eller nya användare av modulen. Han funderar en stund och lyfter sedan två punkter:
o Bra kartor är A och O
Många gånger gör man en föreskrift där det byggts något nytt och då är det viktigt med en bra och uppdaterad karta. Flygbilder är till exempel väldigt bra.
o Skapa favoriter
Bygg upp en bank med föreskrifter du gjort tidigare som du kan använda som mall. Då går arbetet fortare.