Publicerad 2021-05-21

Eskilstuna kommun är nöjda med nya GEOSECMA Trafik


Patrik Johansson arbetar som en av två trafikingenjörer på Eskilstuna kommun. Tillsammans med sin kollega ansvarar han bland annat för trafikföreskrifterna i kommunen. De har under ett par års tid använt GEOSECMA för sin hantering av lokala trafikföreskrifter och har nu valt nya GEOSECMA Trafik, som lanserades hösten 2020.

Vi ringde upp Patrik för att höra hur han upplever att det fungerar att arbeta i den nya versionen.


Enkelt och lättöverskådligt

När vi pratar med Patrik berättar han att de närmar sig slutet av uppstartsfasen och han känner att de börjar bli lite varmare i kläderna.

- Det går lite snabbare varje gång vi arbetar med en trafikföreskrift, förklarar han och tillägger att det är möjligheten att öppna upp Dashboard, och välja att skapa en föreskrift utifrån en färdig mall eller en sparad kopia, som förenklar proceduren. Det är enkelt och lättöverskådligt, smidigt helt enkelt! summerar han.

Steg för steg

Patrik beskriver systemet som logiskt uppbyggt och berättar även om hur skapandet av trafikföreskrifter sker steg för steg enligt en checklista. Missar han någon punkt kommer han inte vidare i sitt ärende. Detta gör att han kan vara säker på att han alltid har fyllt i den information som krävs. Allt sker på ett och samma ställe och text och karta kopplas ihop direkt i systemet. 
Precis som Patrik beskriver är GEOSECMA Trafik uppbyggt så att man som användare endast kan göra val som är förenliga med gällande regelverk. Resultatet av detta blir juridiskt korrekta föreskrifter.


Ökad användning av karta

- Sedan vi började arbeta i det här systemet har vi använt mycket mera kartor. Tidigare blev det mer skriftlig information. Större kommuner som Stockholm använder ofta kartor och hänvisar till markerade sträckor i sina föreskrifter, medan vi på sin höjd bifogat en bilaga. Men i det här systemet är det enkelt att lägga in kartor så vi provar oss fram.

Patrik berättar att kartan lägger sig på samma blad direkt under föreskriften. Något han tror är till stor hjälp då föreskriften ska vara tillgänglig och lätt att förstå för alla, inte bara verksamma inom området.

- Att kunna se en bestämmelse direkt i kartan gör det enkelt att förstå, i motsats till föreskrifter och komplicerade termer.Smidigt med mätfunktion

En av de funktioner Patrik uppskattar lite extra i GEOSECMA Trafik är mätfunktionen. Han menar att där finns allt han behöver för att göra såväl avståndsbedömningar som att ta ut korsningspunkter.

- Det är smidigt att kunna mäta direkt i modulen. Tekniken går framåt och här får man verkligen användning för den. Precis så ska det vara!

Validering sker direkt i programmet

I GEOSECMA Trafik förenklas arbetet kring validering och publicering av föreskriften till Transportstyrelsens STFS (Svensk trafikföreskriftssamling) genom att allt sker via modulen. Man behöver med andra ord inte lämna systemet för att gå till myndighetens separata desktoplösning. Vi frågade Patrik om han upplevde att det sparade tid i arbetet?

- Tidigare fick man koppla upp sig på en annan del i systemet så ja, det sparar tid! Många bäckar små…


Summering

Avslutningsvis berättar Patrik att så här långt i arbetet saknar han ingen funktion och han ser fram emot att jobba vidare i systemet och upptäcka mer. Han upplever modulen som genomtänkt och återkommer ofta i vårt samtal till ordet ”smidigt”. Det här är en trafikingenjör som uppskattar teknik och den nytta o effektivisering som tekniken ger upphov till. Han avslutar sin summering med att poängtera att digitalisering är bra.

Vi tackar för förtroendet och önskar Patrik och hans kollega på Eskilstuna kommun fortsatt lycka till med deras arbete i GEOSECMA Trafik

Länktips

Läs mer om GEOSECMA Trafik här:

GEOSECMA Trafik


Vill du veta mer?

Är du intresserad av ytterligare information om GEOSECMA Trafik och hur vår lösning kan stödja era verksamhetsbehov? Fyll i dina kontaktuppgifter så återkommer vi till dig inom kort.


Jag vill bli kontaktad

Hjälpte informationen dig?
Kontakta mig
Tack för din synpunkt
Just nu har vi tekniska problem, försök gärna igen senare.