Att vara smart kan även uttryckas som att vara klok, kunnig och intelligent. Och dessa förmågor gäller också när vi pratar om smarta VA-nät. Framför allt har det stor betydelse för vilka krav vi ska ställa på ett IT-stöd för att kunna hantera våra ledningsnät på ett smart sätt.
Här presenterar vi 3 faktorer som bidrar till att minska förlusten av vatten och som möjliggör kontroll av vattnets väg från verk till konsument och tillbaka.
Just nu pågår flera intressanta initiativ runt om i landet där digital teknik används för att optimera driften i realtid och underlätta proaktivt arbete. Här får du ta del av exempel som rör konditionsbedömning av ledningsnät, kartering av vatten, riskbedömning för smartare beslutsstöd samt sensorer och flödesmätare.
20–25 % av Sveriges dricksvatten läcker varje år ut i marken på grund av läckage i ledningsnäten. Här presenterar vi 3 faktorer som bidrar till att minska förlusten av vatten och kunna kontrollera vattnets väg från verk till konsument och tillbaka.
VA-branschen står inför de hittills största utmaningarna någonsin. Det handlar om klimatförändringar, urbanisering och föråldrade VA-nät. Samtidigt ser vi en hisnande utveckling av tekniska innovationer som skapar nya möjligheter. Vi berättar varför det är så viktigt att VA-organisationer rustar sig inför framtiden.
Ny teknik innebär helt nya sätt att lösa problem och kan användas för att skapa praktisk nytta. Här presenteras inspiration kring hur VA-branschen kan använda sensorer, drönare, AR och AI.
Det är endast fantasin som sätter gränser för hur kommuner och kommunala bolag kan dra nytta av sensorer och Internet of things. Nyttan är uppenbar, många är i startgroparna men få kommuner tillämpar den nya tekniken i större utsträckning. Vad beror det på? Hur ser utmaningarna ut? Vad är viktigt att tänka på för att komma igång?