Publicerad 2020-06-17

Vi utvecklar ”Framtidens VA-system” – status just nu?

Fyra snabba frågor med Robert - produktchef inom VA

Vi har tidigare berättat om vårt löfte att år 2021 lansera Sveriges första VA-system som är rustat för morgondagens behov. Det här arbetet gör vi i nära samarbete med vår projektgrupp bestående av tio VA-organisationer. 

Vad är status just nu och vad har skett under våren? Vi intervjuade Robert Eriksson, S-GROUP Solutions produktchef inom VA, som leder utvecklingsarbetet av ”Framtidens VA-system”.

Robert produktchef VA

Hej Robert!

Hej!

Hur går samarbetet med projektgruppen till i praktiken?

Sedan början av mars har jag digitala avstämningsmöten med medlemmarna i projektgruppen varje fredag. Det är en väldigt engagerad grupp och tillsammans utgör vi en bra blandning av erfarenheter och kompetenser. Första uppgiften för projektgruppen har varit att identifiera vilka behov de ser kring hantering av grundinformation om ledningsnätet samt drift och underhåll. Detta är ett stort område, som vi också kommer fortsätta jobba med under hösten.

Var befinner vi oss i utvecklingen just nu?

Vi har ju bestämt oss för att skapa en helt ny VA-lösning som motsvarar de behov som svenska VA-organisationer har på både kort och lång sikt. Det handlar inte bara om att ta ett litet omtag och fräscha upp det som redan finns. Vi vill börja från början och då måste vi våga höja blicken.

Därför jobbar vi nu, tillsammans med projektgruppen, med att specificera hur en generell VA-organisation ser ut. Vi tittar inte på enskilda funktioner utan fokus ligger på arbetsflöden. Vilka yrkesroller finns och vilka är deras arbetsuppgifter? Vilka är deras grundläggande behov?

Varför är projektgruppen viktig i denna kartläggning?

Medlemmarna i projektgruppen representerar dels många olika typer av VA-organisationer och dels flera olika yrkesroller. Därför är deras kunskap oerhört viktig för att ta fram en aktuell helhetsbild av den generella VA-organisationens behov. Samtidigt bidrar de även med att verifiera att bilden stämmer med sina kollegor i respektive VA-verksamhet. 

Vad är syftet med att kartlägga den generella VA-organisationens behov?

Alla VA-organisationer jobbar förstås på olika sätt och man har delvis skilda behov. För oss är det jätteviktigt att den VA-lösning vi nu utvecklar tillgodoser hela spektrumet av behov. Dessutom ska vår nya programvarulösning stödja VA-organisationerna i deras behov kring klimatförändringar, urbanisering, föråldrade VA-nät och alla de möjligheter som öppnas tack vare utvecklingen av nya tekniska innovationer. 


Vill du fortsätta hålla dig a´jour med vad som händer?

Missa inte våra digitala nyhetsbrev där vi kommer fortsätta att berätta om utvecklingsresan kring ”Framtidens VA-system”. I nyhetsbreven får du t.ex. information om nya supportguider, utbildningsmöjligheter och produktnyheter. Det är även möjligt att välja ditt eget intresseområde för att få relevant information utifrån ditt verksamhetsområde.

Ja, jag vill prenumurera på S-GROUP Solutions nyhetsbrev

S-GROUP Solutions nyhetsbrev

Bakgrund - därför behöver Sverige en helt ny VA-lösning

VA-branschen står inför de hittills största förändringarna någonsin. Nya tekniska möjligheter, tillsammans med befolknings- och klimatförändringar, resulterar i helt nya krav på vad ett IT-baserat verksamhetsstöd måste klara av. I denna artikel presenterar vi varför det är så viktigt att VA-organisationer rustar sig inför framtiden.

Läs mer

Havsbild

Hjälpte informationen dig?
Kontakta mig
Tack för din synpunkt
Just nu har vi tekniska problem, försök gärna igen senare.