Publicerad 2021-02-04

GEOSECMA Trafik stödjer nya vägmärket Cykelgata

Cykelgata heter ett nytt vägmärke som snart kan komma att sättas upp i din kommun!

Nu släpper Transportstyrelsen det nya vägmärket Cykelgata (E33) samt Cykelgata upphör (E34). Införandet av Cykelgata är efterfrågat i flera kommuner som vill ha detta på plats till kommande cykelsäsong. I städernas centrala delar, där utrymme för cykelbana eller cykelfält saknas, är detta ett nytt alternativ för att visa att cykling prioriteras framför motorfordonstrafik.

Självklart är GEOSECMA for ArcGIS anpassat så att våra användare kan implementera den nya föreskriften i vår trafikmodul.


Se kortfilm om Cykelgata

Vi har tagit fram en kort filmpresentation som presenterar det nya vägmärket Cykelgata och hur det kan användas i kommunen. Dessutom visar vi i filmen hur enkelt det är att lägga till den nya föreskriften i GEOSECMA Trafik. 


Fakta om nya vägmärket Cykelgata

Vägmärket möjliggör för kommuner att reglera gator som cykelgator för att främja cykling. I städernas centrala delar, där utrymme för cykelbana eller cykelfält saknas, är detta ett nytt alternativ för att visa att cykling prioriteras framför motorfordonstrafik. På en Cykelgata gäller följande:

  • Fordon får inte föras med högre hastighet än 30 kilometer i timmen.
  • Den högsta tillåtna hastigheten märks ut med vägmärke.
  • Fordon får inte parkeras på någon annan plats än särskilt anordnade parkeringsplatser.
  • En förare som kör in på en väg som är cykelgata har väjningsplikt mot fordon på cykelgatan.
  • En förare av ett motordrivet fordon ska anpassa hastigheten till cykeltrafiken.
  • En förare har också väjningsplikt mot varje fordon vars kurs skär den egna kursen när föraren kommer in på en väg från en cykelgata.
Se Transportstyrelsens hemsida för ytterligare information

Vill du veta mer?

Är du intresserad av ytterligare information om GEOSECMA for ArcGIS och hur vår lösning kan stödja era verksamhetsbehov? Fyll i dina kontaktuppgifter så återkommer vi till dig inom kort.

Jag vill bli kontaktad

Hjälpte informationen dig?
Kontakta mig
Tack för din synpunkt
Just nu har vi tekniska problem, försök gärna igen senare.